Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Sverige på billigtur – med tog og buss

Det verker litt etter å komme seg til Sverige nå. Söta bror er tross alt vårt nest nærmeste ferieland, og et land jeg har reist mye i. Både til de stedene mange ofte reiser, og litt utenfor allfarvei. Og ofte med tog og/eller buss.

Västtrafik, selskapet som driver kollektivtrafikken i Västra Götaland, har brukt pandemitiden godt. Billettprisene er nærmest halvert for lengre reiser, og de har innført et sonesystem som er særdeles grovmasket. Göteborg og nærliggende områder i Mölndal og Öckerö er sone A. Kommunene rundt er sone B, mens hele resten av fylket er sone C.

Kilde: Västtrafik.se.

Og her kommer gladmeldingen: Ett dagskort i én sone koster 110 kroner, et tredagerskort koster 220. Du kan altså reise så mye du vil, med all kollektivtrafikk, i et enormt område fra norskegrensen til Borås og lenger sør, for 220 kroner i tre dager, så lenge du ikke nærmer deg Göteborgområdet. Her snakker vi billig tog- (og buss-)ferie!

Enda en gladmelding: En person over 20 år som har en slik billett, kan ha med seg inntil fire personer under 20 år på samme billett, uten ekstra kostnad. Er du en ungdom med kjæreste på 19 blir det altså halv pris. Er du en superpappa som vil ta med dine fire barn på togloffing, kan det ikke gjøres billigere.

Billetten kjøper du enkelt på Västtrafiks app Västtrafik To Go, når du trenger den. Rutetider finnes også på samme app, eller på Västtrafiks nettside.

Så får vi se hvor mange nordmenn som vil benytte seg av dette når smittetallene minker i Sverige også, reiserestriksjonene etter hvert forsvinner og vi kan besøke söta bror fritt igjen. Mitt tips er at dette, med riktig markedsføring, kan bli en stor suksess!

Inngangsporter fra Norge

Det er flere måter å komme seg fra Norge til Västra Götaland på, når grensen er åpen. Det går båter fra Fredrikstad, Skjærhalden og Sandefjord til Strömstad. Det går også buss fra Halden til Strömstad.

Vy og Flixbus kjører busser fra Oslo, som ofte stanser ved Tanum kjøpesenter og Torp terminal ved Uddevalla før de når Göteborg. Begge disse stedene er gode startpunkter for en buss-og-togloffing i rurale deler av Västra Götaland.

Du kan også ta Göteborg-toget til Ed, Öxnered eller Trollhättan, og starte derfra. En annen, litt fiffig vei inn til fylket er å ta bussen fra Oslo mot Karlstad/Stockholm til Årjäng, og lokalbuss derfra til Bengtsfors.

Toglinjer

Her er et kart over toglinjene i Västra Götaland. Som du ser, gir toglinja Uddevalla-Herrljunga-Borås gode muligheter for å reise rundt Göteborg, istedenfor gjennom. Det tar bare litt lenger tid: togene har ofte en lengre pause i Herrljunga, for å korrespondere med togene mellom Göteborg og Örebro/Stockholm. Alt som er hvitt, er inkludert i billetten for sone C. PS: Den gjelder kun på lokaltog og SJ Regional, ikke på X2000-togene.

Kilde: Västtrafik.se.

To av Sveriges koseligste toglinjer, Bohusbanan og Kinnekullebanan, dekkes av billetten. Du kommer deg til hele den vakre Bohuslänkysten, med perlene Lysekil, Smögen, Hamburgsund og Grebbestad, med busser. Åmål er langt fra så «fucking» som ryktet sier, Trollhättan er sentrum for svensk filmindustri og kalles «Trolleywood» på folkemunne, Vara har en helt unik togstasjon, Hjo er kjent for sin trehusbebyggelse, Falköping er kjent for lokalprodusert mat, Skövde har Sveriges kanskje aller beste badeland og Borås har blitt fremhevet som Sveriges svar på New York (!). Så vil du ha en uhyre billig, liten togferie (med litt buss), er dette et knalltilbud!

Også til Göteborg

Men selv om du ikke ønsker å ta hele ferien utenfor storbyen, har Västtrafiks nye prissystem gjort det svært gunstig å reise kollektivt i området. Tar du båt eller buss til Strömstad, kommer du deg derfra til Göteborg med tog eller buss for 102 svenske kroner. Det er halv pris, sammenlignet med før pandemien.

Og hvis du ønsker å reise i hele området, er det 220 kroner per sone for en tredagers billett. 660 kroner for hele fylket, altså. Eller 220 kroner for Göteborg, med sine fabelaktige trikker, båten Älvsnabben, Avenyn, kanalene, Feskekörka og alt som hører til.

(Tittelbilde: Vara stasjon. Foto: David J/Flickr.com/CC BY 2.0)

Reklame

2 kommentarer om “Sverige på billigtur – med tog og buss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: