Julaften for togferiefolk

November er en spennende måned for folk som er glade i å reise med tog. Da kommer nemlig rutetabellene for neste år. 13. desember trer de nye ruteplanene i kraft, men endringene i Norge er få og små.

Rutetabeller kom på papir helt frem til 2015, men er nå heldigitale. Foto: Norsk Jernbanemuseum

Oppdatert 3. desember 2020, med siste nytt om ruteplanene for 2021.

Togene i Europa skifter ruteplaner på den andre søndagen i desember hvert år. I år er dette Luciadagen, 13. desember. Hvilke tog som skal gå hvor og når er en stor kabal, og utover i november presenterer togselskapene resultatene av årets kabal. Blir det flere avganger der jeg vil reise? Kommer det noen nye forbindelser som gjør ferien enklere? Det er mye man vet på forhånd, men fasiten for vanlige folk som ikke følger med på jernbanemyndighetenes planleggingsdokumenter, den kommer nå.

Tidene legges ofte ut på selskapenes reiseplanleggere før tabellene slippes. Dette er flott hvis du vet hvilken dag du skal reise, men for å få oversikt over tilbudet synes ihvertfall jeg at en god, gammeldags rutetabell gir mer oversiktlig informasjon enn en søkefunksjon vil gjøre. Men dette er smak og behag.

Norge:
Vys ruteplaner (Bergensbanen og lokal- og regiontog på Østlandet, samt Oslo-Göteborg)
SJ Nords ruteplaner (Dovrebanen, Rørosbanen, Nordlandsbanen og sidebaner)
Go-Aheads ruteplaner (Sørlandsbanen og sidebaner)

I Norge har nå alle selskapene lagt ut sine ruteplaner for 2021. Det er ingen store endringer, men det seneste dagtoget på Sørlandsbanen vil gå rundt en time tidligere enn før for å sikre jevn totimers frekvens på strekningen. Tidene for all norsk kollektivtrafikk, inkludert alle tog fra alle togselskaper, er søkbare på Enturs ruteplanlegger, for de som foretrekker det fremfor tabeller. Du kan også søke på hvert enkelt togselskaps nettsider, og Vy selger togbilletter for alle selskaper.

Sverige:
Ruteplaner for nesten alle svenske tog (Resrobot)
Ruteplaner for MTR Express (Stockholm-Göteborg)

Svenskene er ofte trege med å legge ut ruteplanene i tabellform, men du kan søke opp tidene på de fleste togene, også etter 13. desember, på SJs ruteplanlegger, bortsett fra MTRs tog. De forventes å komme i tabellform i slutten av november. Nytt her, av ting som er høyaktuelle for reisende fra Norge mot kontinentet, er et senere Snabbtåg fra Göteborg til Malmö som, hvis du tar toget klokken 14 fra Oslo, gir deg en fin middagspause i Göteborg og får deg til Malmö klokken 22 og København godt før klokken 23 på kvelden.

Fra mars kommer et nytt nattogtilbud fra Sverige, da operatøren Snälltåget begynner å kjøre nattog fra Stockholm via Malmö til Hamburg og Berlin. To ganger i una vår og høst, og hver dag hele sommeren. Avgangstiden i Malmö er 21.55, og dessverre har forbindelsen fra Oslo klokken 14 ankomst i Malmö 21.51, for sent for å sikre en trygg overgang til dette toget. Det beste alternativet for reisende via Oslo vil sannsynligvis være å velge buss til Göteborg, slik at man når avgangen fra Göteborg 17.40, som er i Malmö 20.51. Busstidene fluktuerer imidlertid mye, så her må du sjekke nettsidene til operatørene Vy og Flixbus for den dagen du planlegger å reise.

Foretrekker du å planlegge via en reiseplanlegger, har SJs nettside oversikt over alle svenske tog, med unntak av MTR. Reiseplanleggeren Resrobot tar med busser, båter og all annen kollektivtrafikk i tillegg, og dekker også alle busser og tog fra Norge som passerer grensen.

Danmark:
Køreplaner (DSB)

Danmark har lagt ut alle sine ruteplaner for 2021, bortsett fra den som heter «International køreplan», som dekker forbindelser til Tyskland. Disse finner du imidlertid i en litt mer knotete form i tabell 81 og 85 på pdf-en «Fyn og Sydjylland». Det ser ikke ut til å være noen endringer av betydning fra 2020. Togene mellom København og Hamburg vil kjøre om Fyn og Jylland frem til 2029, da en ny tunnel vil stå ferdig mellom Rødby og Puttgarden. Danskenes reiseplanlegger Rejseplanen dekker all kollektivtrafikk i Danmark, både tog, buss og ferjer.

Det virker ikke som om det er store ruteendringer fra 2020 til 2021, og det hersker jo en viss usikkerhet om hvilke avganger som vil bli innstilt grunnet koronapandemien. Blant annet er alle utenlandstog fra Norge fortsatt innstilt, og med smittesituasjonen som nå er både i Norge, Sverige og resten av Europa kan det fort finne på å vare en stund til.

Ellers:
Deutsche Bahns rutesøk for (nesten) hele Europa
European Rail Timetable, Newslines

Selv om det ikke virker som det blir de store omleggingene i Norden, er det en del spennende nyheter som er bebudet. Blant disse finner vi:
– Nytt nattog mellom Amsterdam og Zürich/Wien/Innsbruck! ÖBB/Nightjets nattog, som før kun har gått til Düsseldorf, forlenges til Amsterdam hver dag. Tre ganger i uka vil også dette toget inneholde vogner direkte mellom Brussel og Wien (men ikke Zürich eller Innsbruck, da må du bytte vogn).
– En dobling av togtilbudet, og kutt i reisetiden, mellom München og Zürich.
– Flere direkte avganger mellom London og Amsterdam.
– Raskere og flere tog mellom Zürich og Milano etter åpningen av Ceneri Base Tunnel.
– Forlengelse av toget Emona, med Europas kanskje hyggeligste spisevogn. I dag går det Wien-Ljubljana, men blir forlenget til Trieste.
– Flere avganger Hamburg-Berlin, og forbedringer i tilbudet Bonn/Köln-Berlin og Berlin-Krakow.

Også her er det selvfølgelig usikkerhet om innstillinger grunnet pandemien. Den beste oversikten over stoda i europeisk togtrafikk finner du hos togblogger Edward Schofield i hans Rail Guide Europe.

2 kommentarer om “Julaften for togferiefolk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag nettstedet ditt med WordPress.com
Sett i gang
%d bloggere liker dette: